נגיף הפפילומה (HPV, Human papillomavirus) הוא זיהום נפוץ מאוד המועבר במגע מיני. כאשר הזיהום נמשך עם תת סוגים בסיכון גבוה, הוא עלול להוביל להתפתחות של סוגי סרטן שונים.
עוד בעניין דומה
גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, ובפרט אלה החיים עם HIVי(Human Immunodeficiency Virus), סובלים בשכיחות גבוהה מזיהום ב-HPV. כתוצאה מכך, הם נמצאים בסיכון מוגבר למחלות הקשורות לנגיף, כגון סרטן פי הטבעת.
מאחר שחיסוני ה-HPV יעילים במניעת הדבקות חדשות, מדינות רבות יישמו תכניות התחסנות נגד HPV עבור אוכלוסיית הגברים המקיימים יחסי מין עם גברים.
במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Sexually Transmitted Infections, חוקרים ביצעו סקירה שיטתית על מנת להעריך את שיעור ההתחסנות נגד HPV בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים וגברים המקיימים יחסי מין עם גברים החיים עם HIV.
כדי להשיג זאת, הם בדקו באופן שיטתי מחקרים כמותיים שפורסמו בין 2010 ל-2022. מחקרים נכללו אם הם סיפקו נתונים ספציפיים על ההתחסנות בחיסוני HPV באוכלוסיות אלו. תהליך המיון נערך באמצעות Covidence, פלטפורמה המיועדת לסקירות שיטתיות.
לאחר זיהוי המחקרים הרלוונטיים, הנתונים חולצו מהמחקרים שנבחרו ועברו סינתזה נרטיבית. בנוסף, בנוסף, הסיכון להטיה במחקרים שנכללו הוערך באמצעות כלי הבדיקה של מכון ג'ואנה בריגס (Joanna Briggs Institute Checklist) למחקרי שכיחות. הסקירה הסופית כללה 19 מחקרים, כולם נערכו במדינות בעלות הכנסה גבוהה.
תוצאות המחקר הצביעו על טווח רחב של שיעורי התחסנות ל-HPV, שנעו בין 2.7% ל-91.5% בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים שאינם חיים עם HIV, ובין 5.6% ל-90% בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים החיים עם HIV.
אף שהסקירה הוגבלה בשל השונות בין המחקרים וההקשרים שבהם בוצעו, היא סיפקה עדויות לגידול עקבי ומתמשך בשיעורי ההתחסנות, במיוחד בקרב גברים צעירים. בנוסף, נמצא כי גברים המקיימים יחסי מין עם גברים החיים עם HIV נטו להתחסן בשיעורים גבוהים יותר בהשוואה לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים שאינם חיים עם HIV. עם זאת, למרות מגמות חיוביות אלו, שיעור ההתחסנות הכולל נותר נמוך מהנדרש.
החוקרים מסכמים כי גברים המקיימים יחסי מין עם גברים החיים עם HIV נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות הקשורות לזיהום ב-HPV. למרות שקיים חיסון יעיל וזמין במדינות רבות, ממצאי סקירה זו מצביעים על כך ששיעור ההתחסנות הכולל נותר נמוך מהנדרש.
כדי לשפר את היקף ההתחסנות, יש להמשיך ולבצע מחקרים ולגבש מדיניות שתתמקד בזיהוי, בהתמודדות ובצמצום החסמים המונעים נגישות וקבלה של חיסון נגד HPV.
מקור: