בשנת 2019, בעקבות סקרים בקרב מטופלים ונותני שירותי בריאות וחשש מעמידות לתכשירים אנטיביוטיים, מרכז הבריאות המינית בסידני הפסיק לטפל באופן שגרתי עם אנטיביוטיקה אמפירית במקרים אסימפטומטיים של כלמידיה טרכומטיס וניסריה גונוראה. במחקר הנוכחי, ניסו החוקרים להעריך האם מדיניות זו היתה בעלת השפעה שלילית על תוצאי מטופלים.
עוד בעניין דומה
במסגרת המחקר הרטרוספקטיבי שממצאיו תוארו בעיתון Sexually Transmitted Infections סקרו החוקרים תיקים של מטופלים שהתייצגו עם מגע אסימפטומטי עם כלמידיה וגונוראה לפני ואחרי שינוי המדיניות. מידע אודות סוג ההדבקה, תוצאות בדיקות וטיפול חולצו מתיקים אלה.
אודות מטופלים שגם תוצאות בדיקותיהם היו חיוביות וגם לא קיבלו טיפול אמפירי, נאסף מידע נוסף שכלל פעילות מינית, תסמינים וסיבוכים בין מועד קבלת תוצאות הבדיקה ומועד תחילת הטיפול, הזמן ממועד הבדיקה ועד הודעה על תוצאות הבדיקה ותחילת טיפול וכן אובדן למעקב.
תוצאות המחקר הראו כי מתוך 1,194 מקרים של מגע אסימפטומטי עם כלמידיה וגונוראה, רוב הבדיקות (814, 68%) היו שליליות. כמו כן נמצא כי כל המטופלים אשר קיבלו תוצאה חיובית ולא טופלו מיד עם טיפול אמפירי קיבלו הודעה על תוצאות בדיקתם ומתוכם 173 (99%) טופלו בתוך זמן ממוצע של חמישה ימים.
עוד נמצא כי יותר מקרים של מגע טופלו ביתר בשנת 2018 (355 מקרים, 58%) תחת מודל הטיפול האמפירי בהשוואה לשנת 2019 (58 מקרים, 11%; p<0.001). מנגד, לא נמצא הבדל מובהק בפרופורציית המטופלים אשר קיבלו תוצאה חיובית וגם קיבלו טיפול (p=0.111) או פיתחו תסמינים (p=0.413) לפני ואחרי שינוי המדיניות.
כמו כן, נמצא כי לא היו מטופלים שלא קיבלו טיפול אמפירי ופיתחו סיבוכים של מחלת אגן דלקתית, דלקת ביותרת האשך או דלקת ברקטום (פרוקטיטיס) בין מועד ביצוע הבדיקה ומועד קבלת הטיפול.
ממחקר זה עולה כי באוכלוסיה שנבדקה, שינוי מדיניות מטיפול אמפירי בכל חשיפה אסימפטומטית לכלמידיה וגונוראה לטיפול אך ורק במקרים של קבלת תוצאת בדיקה חיובית, הוביל לירידה מובהקת בשימוש יתר באנטיביוטיקה עם שינוי תוצאים מינימלי. ממצאים אלה תומכים בשיטת הטיפול המוכוון תוצאות בדיקות למקרים של מגע מיני אסימפטומטי עם כלמידיה וגונוראה.
מקור: