תוצאות חיוביות שגויות ביולוגית (biologically false-positive reaction) מתוארות בשלב מאוד מוקדם של הספרות. עם זאת, רק לאחרונה התחילו מחקרים בודדים לדווח על הימצאות ואפיון קליני של מטופלים עם תוצאה חיובית שגויה ביולוגית.
עוד בעניין דומה
במחקר זה סקרו החוקרים את תוצאות הבדיקות הסרולוגיות של מטופלים אשר עברו בדיקה לגילוי סיפיליס בביה"ח בעשור האחרון. בנוסף לכך תיארו החוקרים את המאפיינים הקליניים של מטופלים אלה.
מחקר זה היה מחקר רטרוספקטיבי שכלל מטופלים שעברו בדיקות לגילוי סיפיליס במרכז שלישוני אקדמי. את תוצאות הבדיקות הסרולוגיות אספו החוקרים מבסיס הנתונים של המעבדה הקלינית בבית החולים. לאחר מכן חישבו החוקרים את ההיארעות של תגובות של תוצאה חיובית שגויה ביולוגית. את המאפיינים הקליניים וכן את תוצאות המעבדה ברקו החוקרים באופן ידני.
תוצאות המחקר הדגימו כי בקרב 94,462 פרטים, ב-588 מטופלים נצפתה תגובה של תוצאה חיובית שגויה ביולוגית (0.62%). עוד נמצא כי רוב התגובות נצפו במבוגרים מעל גיל 60, עם היסטוריה של ממאירויות ומחלות אוטואימוניות.
ב-85% מהמטופלים נמצא טיטר Rapid Plasma Reagin נמוך (≤1:4). לעומת זאת, לשני מטופלים היה טיטר נוגדנים גבוה מאוד (≥1:256). במסגרת ניתוח הנתונים גילו החוקרים כי תגובה של תוצאה חיובית שגויה ביולוגית היתה עקבית למשך יותר מ-6 חודשים בקרב מטופלים עם טיטר Rapid Plasma Reagin של ≥1:8.
כמו כן, לא נמצא מתאם מובהק סטטיסטית בין טיטר הנוגדנים למרווח החלבון הכללי ואלבומין, המשמש מדד לרמות אימונוגלובולינים בקרב מטופלים עם תגובת תוצאה חיובית שגויה ביולוגית.
מחקר זה הדגים שיעור היארעות נמוך של תגובת תוצאה חיובית שגויה ביולוגית בעשור האחרון. עוד נמצא כי במיעוט המקרים היה טיטר נוגדנים שאינם טרפונמליים גבוה אשר היו עקביים ליותר מ-6 חודשים.
בעידן שבו ניכרת הופעה מחדש של סיפיליס, מידע זה יכול לסייע לקלינאים לפרש את התוצאות של בדיקות אבחנתיות מבוססות.
מקור: